Waarom moet je een kat ontwormen?

  • Het is belangrijk om katten regelmatig te ontwormen
  • Ook als je geen directe signalen van wormen ziet kan het diertje er toch last van hebben
  • Preventief ontwormen is beter dan achteraf

Nog even dit: wat zijn wormen?

Vaak is onduidelijk wat we precies bedoelen met wormen bij een kat. Daarom eerst even een korte uitleg. “Wormen” is een verzamelnaam voor meerdere soorten beestjes. Allen zijn parasieten die leven in de darmen van jouw kat. Daar leven ze van de voeding die jouw kat binnenkrijgt. Niet de bedoeling dus! De meest voorkomende soorten zijn:

  • Spoelworm of rondworm. Ook wel spoel genoemd. De meeste mensen die “spoel” zeggen bedoelen hiermee wormen in het algemeen. Kittens hebben praktisch altijd spoel omdat dit via de moedermelk wordt doorgegeven.
  • Zweepworm. Ongeveer 5 centimeter lang en zit in de dikke en blinde darm. Komt niet veel voor.
  • Haakworm. Haakt zichzelf in de darmwand waardoor wondjes en bloedingen ontstaan. Waar de kat bij andere wormen vaak voor langere tijd niks merkt is haakworm echt pijnlijk. Komt gelukkig niet veel voor.
  • Lintworm. Langere en plattere worm die soms ook uit meerdere delen bestaat. Komt redelijk vaak voor.

Waarom moet je een kat ontwormen?

We horen regelmatig het idee dat een paar wormen gezond zouden zijn. Dit is immers de natuur en daarom het beste voor de kat. Helaas is dit niet de juiste gedachte, om drie redenen:

  • Wormen kunnen serieuze schade aanrichten aan de gezondheid van katten. Alle soorten wormen zijn parasieten. Ze leven in de darmen van jouw kat, op zoek naar voedsel. Dit voedsel in de darmen is natuurlijk voor jouw kat, en niet voor de parasiet. Met wormen in de darmen kan jouw kat dus niet de benodigde voedingsstoffen uit de voeding halen.
  • Op langere termijn kunnen wormen tot meer overlast zorgen bij jouw kat. Denk hierbij aan braken, diarree, doffe vacht, jeuk. In uiterste gevallen zijn de problemen ernstiger zoals gewichtsverlies en problemen met het zicht.
  • Eitjes van spoelwormen kunnen ook bij de baasjes terecht komen. Alhoewel ze nauwelijks uitgroeien tot volwassen wormen en gezondheidsproblemen veroorzaken, is het wel nuttig om dit te voorkomen.

Een kat niet ontwormen is dus geen goed idee. Behandel dus jouw kat periodiek. Je kunt er alles over lezen op onze pagina over hoe en met welk middel ontwormen. Bekijk daarna ook ons aanbod met ontwormingsmiddelen.

Hoe komt een kat aan wormen?

De verschillende soorten wormen komen op verschillende manieren in de kat terecht. Spoelworm bijvoorbeeld wordt bij kittens al verkregen via de moedermelk. Maar helaas is jouw kat ook tijdens de rest van zijn leven niet veilig voor wormen. Bij inname van besmet vlees kan jouw kat wormen binnenkrijgen (of de eitjes of larven daarvan). Dit geldt niet alleen voor vlees als voeding, maar ook vlees van knaagdieren waar jouw geliefde kat graag op jaagt. Ook is veel voorkomende besmettingsbron de ontlasting van andere dieren. Voor binnenkatten kan dit de ontlasting van het huisgenootje zijn en voor straatkatten natuurlijk van iedere andere kat in de omgeving.

Kun je wormen voorkomen?

Nee. Zoals je hierboven kunt lezen kan een kat op veel verschillende manieren besmet raken. De meeste manieren hiervan zijn niet te voorkomen. Wel kun je de kans verkleinen door regelmatig de kattenbak te verschonen en schoon te maken.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *