Oude katten en warmte: praktische tips voor de zomermaanden

  • Oudere katten kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed reguleren
  • Ook kunnen bestaande gezondheidsproblemen verergeren als het buiten warmer wordt
  • Op deze pagina lees je tips over omgaan met de warmte voor jouw oudere kat

Waarom zijn oudere katten kwetsbaarder voor warmte?

Warme dagen zijn leuk, maar niet voor iedereen. Heb je een oudere kat? Het is goed mogelijk dat het beestje het dan juist zwaarder krijgt in plaats van geniet van een warme zomerdag. Dan is het zaak goed op te letten. Oudere katten zijn namelijk gevoeliger voor warmte en kunnen sneller oververhit raken. Met ouder doelen we op katten van 10 jaar of ouder. Deze grens is natuurlijk niet hard. Als jouw kat 9 jaar is met gezondheidsproblemen, volg je ook de tips op deze pagina.

Net als mensen worden katten kwetsbaarder naarmate ze ouder worden. Hun lichaam kan minder goed omgaan met omstandigheden die “niet normaal zijn”. Extreme temperaturen horen daar helaas bij. Daarnaast kunnen de al bestaande gezondheidsproblemen, zoals artritis of hartproblemen, verergeren tijdens de warmte. Een andere oorzaak is dat oude katten minder bewegelijk zijn. Op warme dagen worden ze nog trager. Dit leidt er toe dat ze minder snel de schaduw opzoeken of de reis naar hun waterbakje maken. Ze hebben er de energie niet voor, terwijl schaduw en vocht juist zo nodig zijn.

Tekenen van oververhitting bij oudere katten

Het is belangrijk om de signalen van oververhitting bij oudere katten te herkennen. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen waar je op moet letten:

  • Hijgen: Katten hijgen niet. Naja, tenzij je ze echt uitput met hun favoriete speeltje natuurlijk. Dan hebben ze het echt warm. Dat zie je ook als ze het te warm hebben van de temperatuur buiten: ze gaan hijgen.
  • Sufheid: Is jouw oude kat normaal gesproken nog vrij actief, maar met de warme suf en traag? Dat kan een teken zijn dat het beestje het te warm heeft.
  • Kwijlen: Dit is een ander teken dat je kat het te warm heeft en mogelijk uitdroogt.
  • Verhoogde hartslag: Een snelle hartslag kan erop wijzen dat je kat probeert af te koelen, maar moeite heeft om dit effectief te doen.

Als je deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om snel te handelen om je kat te helpen afkoelen.

Hoe houd je een oudere kat koel in de zomer?

Jouw lieve oud kat moet je dus een handje helpen op een warme zomerdag. Je kunt hiervoor het volgende doen:

  • Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken: Stimuleer jouw oude beestje om hier gebruik van te maken door er zijn of haar lievelingsmandje neer te leggen.
  • Ververs regelmatig het water: Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot vers, koel water. Ga niet ijskoud water aanbieden, koel water is prima. Onze kat drinkt veel meer uit een fonteintje dan uit een normaal bakje. Tijdens een warme dag kan zo’n drinkfonteintje een goede oplossing zijn om je oude kat meer te laten drinken.
  • Beperk fysieke activiteit: Laat je kat niet rennen tijdens deze temperaturen. Laat dat lievelingsspeeltje dus maar even in de kast liggen. Dat komt savonds wel weer.
  • Gebruik koelmatten: Er zijn speciale koelmatten beschikbaar die je in huis kunt leggen zodat je kat een koele plek heeft om op te liggen.
  • Maak een koele ruimte: Als je kat een ruimte heeft die de voorkeur heeft, maak deze dan koeler door middel van een ventilator of airco. Zo kan hij of zij daar de warme dag op een comfortabele manier doorbrengen.

Wat is een hitteschok?

Het is belangrijk om oververhitting te voorkomen, en anders te verminderen. Oververhitting is al vervelend voor een oude kat, maar kan ook nog eens leiden tot een hitteschok. Dit is een levensbedreigende aandoening waarbij de lichaamstemperatuur van je kat extreem hoog wordt. Dit kan schade aan organen veroorzaken en vereist onmiddellijke medische aandacht van een dierenarts.

Symptomen van een hitteschok:

  • Zeer hoge lichaamstemperatuur (boven de 40°C)
  • Overmatig hijgen en kwijlen
  • Verward gedrag of desoriëntatie
  • Rood of paarse tandvlees (of rode of paarse vlekken op het tandvlees)
  • Braken en/of diarree

Wat te doen bij een hitteschok?

Als je vermoedt dat je kat een hitteschok heeft moet je direct een dierenarts bellen. In de tussentijd kun je de volgende stappen volgen:

  1. Verplaats je kat naar een koele plek: Breng het arme beestje zo snel mogelijk naar een koele ruimte in huis.
  2. Koel je kat af: Gebruik een vochtige doek om je kat voorzichtig af te koelen. Focus op de pootjes, buik en nek. Gebruik geen ijswater, maar gewoon koel kraanwater.
  3. Bied water aan: Laat je kat kleine hoeveelheden water drinken. Je hoeft het niet te forceren, maar bied het wel aan.

Door deze stappen kun je jouw oude kat proberen een beetje te verkoelen in de tussentijd voordat je bij de dierenarts terecht kunt.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *