Hoe ontworm je een kat en met welk middel?

  • Er zijn meerdere manieren om een kat te ontwormen
  • Niet ieder middel is geschikt voor iedere kat

Hoe moet je een kat ontwormen?

Dat kan op meerdere manieren, afhankelijk van het soort middel. Hieronder lichten we de meest voorkomende toe. Deze producten worden ook wel een wormenkuur genoemd:

  • Ontwormen met een pipet/druppels. Druppel dit middeltje in de nek van de kat. Druppel het op een plek waar de kat niet direct bij kan met wassen. Hiermee verklein je de kans dat de druppels direct worden opgelikt. Om die reden is het ook belangrijk om echt op de huid te druppelen en niet op de vacht.
  • Een ontwormingspil/tablet. Heb jij het geluk dat jouw kat een pil zo opeet? Dan ben je een van de weinige. Voor de meeste katten moet een pil vermalen worden door een beetje natvoer of vloeibare snack.
  • Pasta. Ontwormingspasta’s zijn iets minder gebruikelijk dan pillen en pipetjes, maar alsnog een prima keuze. De pasta zit in een spuitje waarmee je het direct in het bekkie van de kat kunt spuiten.

Al deze middelen zijn zogenoemde chemische wormenkuren. De werking hiervan is bewezen en de producten zijn veilig bevonden voor de verkoop. Hoe dan ook is het belangrijk om goed de bijsluiter van het product te lezen. Hoewel ze allen effectief zijn, is niet iedere wormenkuur geschikt voor iedere kat.

Welke kies je?

Kies een ontwormingsmiddel dat het makkelijkste is toe te dienen aan jouw kat. Jij kent jouw kat het beste. Sommige katten worden bijvoorbeeld erg geïrriteerd als je aan hun huid zit, dan zijn druppels geen goede oplossing. Doet ze niet moeilijk over een pilletje? Ga dan voor een pil of tablet. Deze zijn vaak iets goedkoper dan pipetjes of pasta’s. Naast het type middel moet je rekening houden met een aantal dingen:

  • Het gewicht van de kat. Op ieder middel staat hoeveel je er van nodig hebt per kilo lichaamsgewicht.
  • Kittens kunnen niet hetzelfde kuurtje gebruiken als volwassen katten
  • Lees extra goed de bijsluiter bij: zwangere katten, huidproblemen, medische aandoeningen

Daarnaast bestaan er natuurlijke ontwormingsmiddelen. Hiervan is niet bewezen dat ze wormen, larven en eitjes doodmaken. Het advies van dierenartsen is om deze natuurlijke middelen daarom enkel preventief in te zetten. Dat is lastig beoordelen aangezien je vaak niet aan een kat ziet of het beestje wormen heeft. Kies daarom liever een chemisch middel. Lees ook waarom ontwormen zo belangrijk is voor katten.

Moet je variëren per middel of mag je altijd dezelfde blijven gebruiken?

Vaak krijgen we de vraag of katten resistent worden tegen een bepaalde wormenkuur. Met andere woorden: wennen de wormen aan een middeltje en is dit middeltje na een aantal keer niet meer effectief? Een begrijpelijke vraag aangezien dit met veel medicijnen het geval kan zijn. Onderzoek van de ESCCAP heeft aangetoond dat er geen resistentie optreedt bij wormenkuren. Je kunt dus gewoon hetzelfde middel blijven gebruiken. Wel zo fijn, dan hoef je ook maar één keer onderzoek te doen en te bepalen welke kuur het beste is!

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *