De eerste nacht met jouw nieuwe kat

  • De eerste nacht met jouw nieuwe kat voelt spannend
  • Je gaat zelf slapen, maar de kat zal veel actief zijn
  • Lees hoe je dit goed voorbereid en je met een comfortabel gevoel de nacht door komt

Waar is jouw nieuwe kat de eerste nacht?

Voor de eerste nacht met jouw nieuwe kat kun je dezelfde kamer gebruiken die je hebt voorbereid voor de eerste dag. Deze kamer had je (als het goed is) voorbereid voordat je de nieuwe kat in huis ging halen:

  • Er zijn plekken om te kunnen slapen. Het mooiste is een afgesloten mandje, dat zorgt voor een gevoel van veiligheid.
  • Er is eten en drinken beschikbaar. Katten houden van stromend water. Een katten drink fontein is dus het beste.
  • De kattenbak is gevuld met hetzelfde grit als het vorige huis van de nieuwe kat. Zorg ervoor dat je de kattenbak schoonmaakt voordat je de nacht in gaat.
  • Zorg voor voldoende krabmogelijkheid.
  • Een paar speeltjes zijn ook goed om voor de eerste nacht in de kamer achter te laten. Mocht de nieuwe kat zich comfortabel genoeg voelen, dan kunnen deze worden gebruikt.
  • De kamer is veilig: er zijn geen mogelijkheden om achter te blijven hangen (zoals kabels) of kastjes die open kunnen.

Het voelt vreemd, maar je moet de kat voor de nacht in deze kamer achterlaten. Alleen. Voor de kat was de verhuizing stressvol. Ook al voelt het niet fijn om de nieuwe kat achter te laten, voor hem of haar is het de perfecte gelegenheid om in alle rust de kamer te ontdekken.

Wat als je nieuwe kat mauwt in de eerste nacht?

Je nieuwe kat is veilig in de wenkamer, maar je hoort gemauw in de nacht. Wat moet je doen? Check eerst of alles nog aanwezig is. Misschien is het water of voer wel op.

Het kan ook zijn dat de nieuwe kat wat aandacht wilt. Geef dit even, maar ga dan zeker weer de kamer uit. Als het mauwen daarna weer verder gaat weet je zeker dat het enkel om de aandacht ging. Dat is vervelend voor de nieuwe kat, maar gelukkig een “onschuldige” reden.

Een derde reden kan zijn dat de nieuwe kat zich onrustig of bang voelt. Dat is natuurlijk erg naar voor het dier en je kunt je hier machteloos voelen. Uiteindelijk stopt het en zal de kat meer op zijn gemak raken. Duurt het naar jouw mening echt te lang? Raadpleeg dan een dierenarts of kattengedragsdeskundige voor advies.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *