Een nieuwe kat in huis

 • Een nieuwe kat in huis nemen is leuk, maar ook spannend
 • Bedenk je goed dat het ook spannend is voor de kat
 • Op basis van onze ervaring en onderzoek geven we je tips over de beste aanpak

Een nieuwe kat in huis halen? Bereid een kamer voor

Stel je voor: je doet gewoon je ding, maar wordt opgepakt, in een reismand gestopt en na een (wat voelt als hele lange) autorit in een vreemde omgeving neergezet. Hoe zou jij je voelen? Waarschijnlijk bang en verward. Zo voelt jouw nieuwe kat zich ook als je deze hebt opgehaald. Wanneer je een nieuwe kat in huis haalt, is het daarom ontzettend belangrijk om op dat gevoel in te spelen. Voor de komst van de nieuwe kat heb je daarom al een ruimte voorbereid waar de nieuwe kat zo rustig mogelijk kan wennen. Ons advies hiervoor:

 • Deze ruimte kan afgesloten worden van de rest van het huis
 • Het liefst een rustige kamer in huis, bijvoorbeeld op zolder of aan de achterzijde van het huis
 • Er staan geen spullen in die kapot kunnen
 • De kamer is veilig (lees hieronder ook over veiligheid in huis voor de nieuwe kat)

Deze spullen plaats je in de kamer

In deze kamer zijn een aantal spullen nodig om het de nieuwe kat zo comfortabel mogelijk te maken. Dit zijn:

 • Een fijne slaapmand. Kies het liefst een dichte mand. Dit geeft de kat een veilig en geborgen gevoel. Je kunt ook de katten reismand in de kamer laten staan. Onze kat vond het fijn daar nog maanden in te slapen, ook al was ze al lang gewend aan haar nieuwe huis.
 • Een kattenbak met kattengrit. Gebruik het liefst hetzelfde grit als jouw nieuwe kat in haar vorige huis gebruikte. Dit is herkenbaar voor de kat en vergroot de kans dat er direct van de kattenbak gebruik gemaakt wordt. Er zijn tal van kattenbakken verkrijgbaar. Het allermooiste is dat je de huidige kattenbak mag meenemen, maar koop anders een vergelijkbaar model als wat de kat al kent.
 • Schoon drinkwater. Katten drinken het liefst stromend water, dus een kattenfonteintje is een goede aankoop.
 • Voer: bied jouw kat hetzelfde voer aan als ze gewend was van het vorige huis.
 • Katten krabben! Kies dus een mooie krabpaal uit. Deze kunnen goedkoop, maar zie een krabpaal echt als een investering. Een goede krabpaal gaat jaren mee en uit ervaring blijkt dat katten minder snel aan de bank beginnen als ze voldoende andere krabmogelijkheden hebben.

Je nieuwe kat uit de reismand laten

Wanneer je eenmaal met de nieuwe kat thuis bent gekomen, plaats je de reismand in de kamer en zet je het deurtje open. Wij hebben nog nooit meegemaakt dat de kat direct uit de reismand liep. Ze blijven er altijd inzitten en wachtten rustig het juiste moment af om er uit te komen. Wees geduldig. Dit kan uren duren. Als de kat er na een tijdje niet uit komt, verlaat dan de kamer (wel de deur achter je dicht doen).

Het kan lastig zijn, maar blijf echt even een paar uur weg. Geef de kat de tijd en rust om op eigen initiatief uit de reismand te komen. Zodra je na een paar uur terug komt zie je snel genoeg of de kat de reismand uit is geweest (er is eten uit het bakje, de kattenbak is gebruikt), maar verbaas je niet als de kat direct weer de reismand inschiet als jij de kamer binnenkomt. Die reismand is nu de veilige plek en wordt gebruikt als basis om de rest van de kamer te verkennen.

Op deze manier zal jouw nieuwe kat steeds vaker de reismand uit komen om de kamer te inspecteren. Iedere kat is anders, met ieder hun eigen tempo.

Je huis veilig maken

Zowel de wenkamer als de rest van het huis moeten veilig gemaakt worden voor de nieuwe kat. Katten staan erom bekend dat ze overal in en op klimmen, wat betekent dat je extra voorzichtig moet zijn met open kastjes en deuren. Zorg ervoor dat kastjes met gevaarlijke schoonmaakmiddelen, medicijnen en andere potentieel schadelijke stoffen altijd goed afgesloten zijn. Onze ervaring is dat katten altijd slimmer zijn dan we ze hadden ingeschat. Daarnaast hebben ze alle tijd. Die combinatie zorgt ervoor dat ze vaak kastjes open krijgen waarvan je niet eens had gedacht dat het een optie was. Als je echt twijfelt: zet een kinderslot op een kastje.

Een ander belangrijk punt in het veilig maken van de woning voor jouw nieuwe kat: kiep- of kantelramen. Een kat kan proberen door dit raam te springen, maar komt daar in vast te zitten. Dit kan heel lelijk aflopen. Houd dit type raam dus altijd dicht!

Hoe lang moet de nieuwe kat in de kamer blijven?

Dat verschilt per kat. Zodra de kat de wenkamer helemaal heeft ontdekt en echt op zijn of haar gemak is, dan kun je naar de volgende kamer. Bij sommige katten is dat al na een paar uur, bij sommige kan dat een week duren. Als de nieuwe kat een volgende kamer mag ontdekken, zorg er dan voor dat ze altijd terug kan naar de wenkamer. Dit is de veilige basis.

De volgende stappen

Nu je de eerste dag succesvol bent doorgekomen is het tijd om aan de volgende stappen te denken. Lees daarvoor verder op:

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *