Een kitten opvoeden

  • Een kitten opvoeden doe je niet “zomaar even”
  • Het vraagt veel tijd, aandacht en energie
  • Tegelijkertijd is het opvoeden van jouw nieuwe kitten een ontzettend leuk en mooi proces

Waarom is een kitten opvoeden belangrijk?

Een kitten opvoeden heeft een dubbel doel. Ten eerste wil je de kitten zo goed mogelijk om laten gaan met stress en angst. Zo heeft het dier later een goed leven. Tegelijkertijd wil je de kitten ook een goede opvoeding meegeven om het jezelf later makkelijk te maken. Je wilt namelijk ongewenst gedrag voorkomen zoals krabben aan meubels en bijten in je handen. Door de juiste opvoeding, en de juiste timing, verklein je later de kans op dit gedrag.

Wanneer begin je?

Direct bij thuiskomst met jouw nieuwe kitten. Het is belangrijk om direct te beginnen omdat goed gedrag aanleren makkelijker is dan slecht gedrag afleren. “Slecht” gedrag is natuurlijk onze eigen perceptie hiervan: de kitten heeft zelf geen idee. Maak het opvoeden jezelf een stuk makkelijker door te zorgen voor de juiste voorbereiding. Zo is het verstandig om je huis alvast kittenproof te maken en de juiste benodigdheden in huis te halen.

De moederpoes heeft al een hoop werk uit handen genomen op gebied van de opvoeding. Toch is er nog een hoop te doen bij het opgroeien. Hieronder behandelen we de meest voorkomende onderwerpen.

Krabben

Krabben is iets wat katten doen, zo ook kittens. Voor een kat maakt het weinig uit of dat perfecte kraboppervlakte nu van die dure bank is of die krabpaal die kapot mag. Ook hier geldt het idee dat ongewenst gedrag afleren lastiger is dan gewenst gedrag aanleren. Zorg dus voor voldoende krabmogelijkheden waar de kitten zich op kan uitleven en motiveer hiervan gebruik te maken. Dit kun je als volgt doen:

  • Iedere keer als de kitten aan een meubel krabt, pak je hem op en verplaats je hem naar een krabmeubel.
  • Plaats krabmeubelen op plekken waar de kitten vaak langs komt, bijvoorbeeld in de gang.
  • Plaats een krabmeubel direct naast de plek waar het afleren van ongewenst krabgedrag lastig gaat. Plaats bijvoorbeeld een kleine krabpaal direct naast de bank.
  • Kittens geven de voorkeur aan horizontaal krabben. Een krabkarton is hiervoor uitermate geschikt. Natuurlijk moet er ook een krabpaal zijn, maar deze wordt belangrijker naarmate de kitten ouder wordt.

Spelen

Kittens zijn speels. Dat vinden veel mensen leuk, maar het kan ook leiden tot ongewenst gedrag. Kittens krijgen een groot gedeelte van hun opvoeding mee vanuit het nestje. Door te stoeien met broertjes en zusjes, die wel eens bijten en krabben, leren ze dat dit pijn doet. Met name kittens die te vroeg uit het nestje zijn gehaald krabben en bijten in handen en voeten met spelen. Ze snappen niet dat dit ongewenst gedrag is.

Voorkom dit zo veel mogelijk door enkel te spelen met speeltjes. Gebruik het liefst lange speeltjes waarbij er een grote afstand bestaat tussen jouw hand en de kitten. Kattenhengels zijn hiervoor perfect. Ook werkt het goed om speeltjes weg te gooien waar de kitten achteraan kan rennen, zoals kattenballetjes. Mocht het toch gebeuren dat de kitten bijt of krabt in jouw hand, zet hem dan rustig weg. Dit is op een natuurlijke manier aangeven dat het gedrag ongewenst is zonder te straffen (dit werkt niet en is zielig). Ook een broertje of zusje loopt weg als het klaar is met spelen.

Straffen

Straffen werkt niet bij katten, ook niet bij kittens. Een kitten snapt niet dat een straf hoort bij het gedrag wat is vertoond en snapt al helemaal niet wat dan het gewenste gedrag is geweest. Ga dus nooit met een plantenspuit aan de slag. Leer liever gewenst gedrag aan. Dus krabt een kitten aan de bank? Verplaats hem dan naar een krabkarton of krabpaal.

Volhouden is hierbij het allerbelangrijkste. Als de kitten niet in de gordijnen mag klimmen, haal hem er dan iedere keer uit. Iedere keer. Als kitten is dit opvoeden soms moeilijk en moet je het vaak herhalen, maar als volwassen kat is dit echt nauwelijks nog te doen. Reageer dus consistent, maar ook direct. Koppel het gewenste gedrag zo snel mogelijk aan het gedrag van de kitten. Krabt de kitten aan de bank, verplaats hem dus direct en wacht niet te lang.

Wennen aan dingen

Een goede tip met betrekking tot de opvoeding is om de kitten te laten wennen aan fysiek contact. Op latere momenten moet je een keer de nagels knippen of in het bekkie kijken. Volwassen katten vinden dit vaak helemaal niks. Door bijvoorbeeld regelmatig aan de voetjes en teentjes van de kitten te zitten, leert het diertje dat dit heel normaal is en geen pijn doet. Dit maakt het later makkelijker om de nagels te knippen.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *