Een kitten voor het eerst naar buiten: hoe pak je dat aan?

  • Voor het eerst naar buiten met een kitten kan best spannend zijn
  • Er is geen harde regel voor de leeftijd waarop een kitten voor het eerst naar buiten mag
  • Veilig is om te wachten tot alle vaccinaties zijn gezet, meestal is dit rond de 14 weken
  • Laat je kitten eerst rustig wennen buiten en bouw het op

Wanneer kan een kitten naar buiten?

Er is geen harde regel die bepaalt met welke leeftijd een kitten naar buiten mag. Online zijn verschillende leeftijden te vinden, dit kan verwarrend zijn. Het belangrijkste advies is: wacht met naar buiten gaan tot de kitten alle vaccinaties heeft gehad. Meestal is dit rond de 13 of 14 weken (in sommige gevallen 16 weken). Hierna is de kitten beschermd tegen ziektes, wat een belangrijk risico is bij het naar buiten gaan.

Daarnaast kiezen sommige mensen er voor om pas met hun kitten naar buiten te gaan als deze is gecastreerd (veel mensen laten dit doen, maar het is niet verplicht). Dit kan een overweging zijn, maar het is ook prima om alvast met de kitten naar buiten te gaan voor de castratie. Gebruik deze periode om de kitten te laten wennen aan het buiten zijn in de tuin, onder begeleiding.

De eerste keer laten wennen

Of je de kitten nu voor of na de castratie naar buiten laat gaan: het is belangrijk het rustig op te bouwen. Naar buiten gaan is spannend! Een hele nieuwe wereld om te ontdekken, vol met spannende avonturen (en helaas ook gevaren). Het is belangrijk dat de kitten op eigen initiatief naar buiten gaat. Zet de deur open en laat de kitten zelfstandig naar buiten lopen. Blijf er bij, maar blijf op een kleine afstand. Blijf natuurlijk wel dichtbij genoeg om eventueel in te kunnen grijpen.

Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk: maak de tuin van te voren kitten proof:

  • Grote voorwerpen die makkelijk om te stoten zijn weghalen,
  • eventuele gaten in de schutting dichtmaken of blokkeren,
  • giftige planten en bloemen weghalen of afzetten,
  • plantenvoeding en onkruidverdelgers weghalen.

De kitten heeft in huis al zo veel te ontdekken. Naar buiten gaan hangt niet op een dagje. Wacht daarom tot een dag met mooi en rustig weer. Ook is het moment van de dag belangrijk: liever niet tijdens de ochtend of avond. Dan is er veel verkeer en de kans op plotseling lawaai een stuk groter.

De buitentijd verder opbouwen

De eerste keer is de kitten ongeveer een kwartiertje buiten (of korter als dat nodig is). Daarna kun je het rustig opbouwen. Kies steeds rustige momenten op mooie dagen en laat de kitten op eigen tempo en initiatief de tuin ontdekken. Natuurlijk blijf je nog steeds in de buurt en houd je de kitten in het zicht.

De tuin is ideaal om een kitten gecontroleerd te laten wennen aan het buiten zijn

Van de tuin naar de straat?

De kitten is volledig gewend aan de tuin en gaat zelfstandig naar buiten en terug naar binnen. Mooi! Dan sta je nu voor de vraag: moet de kat altijd in de tuin blijven of mag deze ook de straat op? Katten zijn van nature zeer nieuwsgierig en vaak avontuurlijk. Het zal een flinke opgave zijn om de tuin zo dicht te maken dat ze er niet uit kunnen. Een andere optie is er altijd bij te blijven of de kat in de bewegingsvrijheid te beperken met een kattentuigje.

Om die reden is de keuze vaak snel gemaakt: de kitten mag de straat op. Ook hier is het belangrijk om eerst goed samen te wennen en op te bouwen. Gebruik het liefste een kittenhalsband of tuigje. In de afgezette tuin was dit niet noodzakelijk, maar op straat wel. Een buitenkat is nu eenmaal blootgesteld aan allerlei risico’s. Wanneer mag de kitten alleen de straat op? Dat hangt er vanaf hoe de kitten reageert op geluiden en verkeer op straat. Als je denkt dat de kitten er klaar voor is, dan kan het. Daarnaast is het verstandig om de kitten pas alleen de straat op te laten gaan na castratie (rond de leeftijd van vijf of zes maanden).

Risico’s

De meeste katten vinden het heerlijk buiten. En dat is natuurlijk logisch met al die avonturen die er te beleven zijn! Dat gun je de kat, maar helaas zitten er ook risico’s aan het naar buiten gaan. Zeker met kittens, die alles nog moeten ontdekken, zijn zich vaak niet bewust van de gevaren. Het gebeurt regelmatig dat een kitten wegloopt of bij iemand anders naar binnen gaat. Het is daarom sterk aan te bevelen de kitten te chippen voordat deze zelfstandig de straat op gaat. De chip is uit te lezen door personeel van dierenarts en dierenambulance. Daarnaast kiezen veel mensen voor een adreskokertje aan de halsband zodat het altijd duidelijk is waar de kitten woont.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *