Wat heb je nodig voor een kitten? De complete checklist

  • Een nieuwe kitten vraagt om een flinke investering in tijd en geld
  • Je hebt een aantal nieuwe producten nodig
  • Ook is regelmatig een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk

Reismand

Een nieuwe kitten begint in het nestje bij zijn moeder, broertjes en zusjes. Als het tijd is om de kitten mee naar huis te nemen heb je een kattenreismand nodig. Hierin vervoer je de kitten veilig en comfortabel. Ons advies: lees je goed in en koop een reismand voor de langere termijn, niet alleen voor de reis van de kitten naar huis. Je zult jouw nieuwe viervoeter de komende tijd nog vaker moeten vervoeren, bijvoorbeeld naar de dierenarts of met verhuizen.

Kattenbak en kattengrit

Een kitten is vaak al zindelijk als je deze mee naar huis mag nemen. Dit wordt door de moeder aangeleerd. Om de kans zo groot mogelijk te maken dat de kitten ook thuis op de kattenbak gaat zijn er twee dingen belangrijk:

  • Gebruik een kitten kattenbak. Deze heeft een lage instap zodat de kitten er makkelijk in kan. Ook is deze kattenbak open: zo heb je een grotere kans dat de kitten er in durft. Naarmate de kat ouder wordt kun je overgaan op een “normale” kattenbak. Een kitten kattenbak is vrij goedkoop dus een prima investering voor de eerste maanden van jouw nieuwe kitten.
  • Gebruik het kattengrit dat de kitten al kent. Vraag na bij de fokker welk merk/type dit is.

Een kitten kattenbak en kattenbakschep zitten overigens in het Cat’s Favorites kitten startpakket.

Eten

Welk voer geef je een kitten? Het is verstandig om na te vragen welk voer er bij de fokker werd gegeven. Hier kun je dan in het begin op doorgaan. Tegelijkertijd kun je gaan experimenteren met eigen voer. Het belangrijkste is om voer aan te bieden wat speciaal is afgestemd op de behoeften van een kitten. Alles aan een kitten is nog volop in ontwikkeling en hier hoort een ander dieet bij dan dat van een volwassen kat.

Voer- en drinkbak

Er zijn geen speciale eisen aan een kittenvoerbak of -drinkbak. Je kunt gewoon een mooie set uitkiezen die je voor langere tijd kunt gebruiken. Natuurlijk is het wel zo dat de rand niet zo hoog mag zijn dat de kitten niet bij de inhoud kan. Bekijk ons volledige assortiment voer- en drinkbakken. Sommige katten drinken niet uit een normale waterbak. Dit komt omdat ze van nature graag stromend water drinken. Als je merkt dat jouw kat niet drinkt, probeer dan eens een waterfonteintje uit.

Krabpaal

Krabben, dat is wat katten doen. Zo ook kittens! Schaf direct bij het in huis halen van een kitten ook één of meerdere krabmeubels aan. De meeste “normale” krabpalen zijn ook geschikt voor kittens. Het gaat erom dat het krabvlak, vaak van sisal, voor de kitten te bereiken is.

Speelgoed

Samen spelen met de nieuwe kitten is geweldig! Ze zijn energiek en enthousiast. Speciaal speelgoed aanschaffen is vaak niet eens nodig: een propje van papier kan al weken plezier geven. Als je wel speelgoed aanschaft, kies dan iets wat lang is. Je wilt de kitten namelijk niet met je hand laten spelen. Een kattenhengel is daarom bij uitstek geschikt om samen te spelen.

Schuilen en slapen

Een kitten slaapt graag, soms wel 22 uur per dag! Bied jouw kitten een veilige en comfortabele slaapplek aan. Voor ieder budget zijn er mogelijkheden. Vaak is een kitten al blij met een dekentje in een kartonnen doos. Daarnaast zijn er ontzettend leuke katteniglo’s te verkrijgen die volledig voldoen aan de slaap- en schuilbehoefte van de kitten.

Naar buiten: halsbandje en kattenluik

Heb je er voor gekozen dat jouw kitten naar buiten mag? Dan moet je dat langzaam opbouwen. Lees daarvoor alles op de pagina over met de kitten naar buiten gaan. Het kan helpen om gebruik te maken van een kittenhalsband om te voorkomen dat de kitten ontsnapt.

Nadat je kat volledig is gewend en alleen naar buiten mag is het noodzakelijk te chippen. Zo kan, wanneer nodig, personeel van een dierenambulance of dierenarts je adres achterhalen en de kitten terug naar huis brengen.

Ontwormen

Ontwormen is noodzakelijk voor iedere kitten. Er is een hele grote kans dat de moederkat wormen heeft en deze zijn overgedragen via de moedermelk. De volwassen moederkat heeft hier geen last van, maar kittens kunnen hier goed ziek van worden. Ontwormen kun je zelf doen met katten ontwormingsmiddelen of bij de dierenarts laten doen.

Inentingen

Iedere kitten moet worden gevaccineerd. Dit is belangrijk om de kitten weerbaar te maken voor verschillende ziektes. Helaas heerst er een algemeen beeld dat dit alleen nodig is als de kitten naar buiten gaat. Dit is niet waar: ook voor binnenkatten is inenten noodzakelijk.

Nu je alles helder hebt zit er nog maar één ding op! Jouw nieuwe kitten ophalen! Bereid je goed voor met informatie over:

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *