Je huis kittenproof maken

  • Maak je huis kittenproof voordat je de kitten mee naar huis neemt
  • De focus ligt op veiligheid, maar ook het heel houden van meubels
  • Bekijk je huis door de ogen van een kitten aan de hand van onderstaande 8 punten

1. Chemische middelen

Het lijkt een open deur: zorg dat kittens niet in de buurt kunnen komen van chemische middelen. Toch komt het helaas voor dat kittens vergiftiging oplopen doordat ze deze stoffen binnenkrijgen. Vaak worden deze middelen in een keukenkastje bewaard. Laat dat nu net één van de favoriete verstopplekken zijn van een kitten! Zeker als er een boiler staat van een heetwaterkraan is het er lekker warm en een extra fijne slaapplek. Zorg ervoor dat kastjes met chemische middelen altijd zijn afgesloten.

Deze middelen staan ook vaak op minder voordehandliggende plekken. We hebben het hier bijvoorbeeld ook over medicijnen (badkamer), bestrijdingsmiddelen en ruitenwisservloeistof (schuur), schoonmaakmiddelen (gangkast), klusproducten zoals verf en beits, make up en toebehoren, etc. Een huis kittenproof maken betekent ervoor zorgen dat al deze middelen buiten bereik van een kitten komen!

2. Planten

Kamerplanten zijn prachtig, maar helaas zijn er veel soorten die giftig zijn voor katten. Mocht je planten hebben die giftig zijn, houd ze dan uit de buurt van de kitten. Let op dat er maar weinig plekken in huis zijn waar een kitten niet komt. De hele woning is immers zijn speeltuin. Wil je echt op veilig spelen, geef dan de plant weg aan iemand die geen huisdieren heeft.

Ook wil je niet dat je kitten aan niet giftige kamerplanten knabbelt. Voorzie de kitten van een alternatief in de vorm van een kattengras. Dit heeft meestal de voorkeur en verkleint de kans dat kittens aan de kamerplanten beginnen.

3. Ramen en deuren

De eerste weken mag een kitten nog niet naar buiten. Houd ramen en deuren dicht. Kiepramen worden vaak vergeten, maar zijn extra gevaarlijk omdat de kitten hierin vast kan komen te zitten.

4. Snoeren

Berg snoeren op buiten het bereik van je kitten. Verwerk ze in kabelgootjes of kabelbinders of werk snoeren weg achter de plint. Naast dat kabels stuk kunnen gaan is hieraan knabbelen natuurlijk erg gevaarlijk. Een kittenproof huis heeft geen kabels in het zicht.

5. Etenswaren

Berg al het eten op in gesloten kastjes of lades. Omdat eten lekker/interessant ruikt zal een kitten hiervoor veel interesse hebben. Naast dat sommige etenswaren giftig zijn (zoals chocola) is veel simpelweg ongezond. Een kitten heeft een specifieke voedingsbehoefte en het is belangrijk dit goed te volgen.

6. Meubels

Jouw prachtige nieuwe bank of die dure gordijnen, die gaan eraan met een kitten in huis, toch? Dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt een aantal dingen doen om de kans hierop te verkleinen. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende krabmeubels zoals een krabkarton of een krabpaal.

7. Badkamer en wc

Geef de kitten het liefst geen toegang tot de badkamer en de wc. Daar staan vaak schoonmaakmiddelen en een kitten klimt maar wat graag in de wasmachine. Je wilt er niet aan denken dat je niet door hebt dat de kitten daar in zit en je deze aanzet. Ook zal een kitten proberen uit het toilet te drinken. Mocht het niet mogelijk zijn de toegang tot deze ruimtes volledig te ontzeggen, zorg er dan voor dat:

  • De klep van de toiletpot altijd dicht is
  • Het deurtje van de wasmachine dicht blijft (controleer altijd alsnog de trommel voor gebruik)
  • Kastjes dicht zitten en niet gemakkelijk open kunnen

8. Kleine gevaarlijke voorwerpen

Kittens spelen met alles. Kleine voorwerpen zijn vaak erg leuk, maar helaas gevaarlijk. Denk hierbij aan lintjes, kleine stukjes plastic of scherpe voorwerpen. Haal deze weg en vervang deze voor veilig kattenspeelgoed.

Daarna: spullen en opvoeding

Bovenstaande had vooral betrekking op veiligheid. Daarnaast zijn er ook producten die een huis kittenproof maken die zorgen voor het comfort van de kitten. Denk hierbij aan voldoende verstop- en slaapplekjes. Alles hierover lees je in de kitten benodigdheden checklist. Natuurlijk is dit alles pas het begin van jouw avontuur. Lees verder over de opvoeding van jouw kitten.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *