De eerste nacht met jouw kitten

  • De eerste nacht met jouw nieuwe kitten is voor jullie beiden spannend
  • Lees hier de aanpak op basis van onze ervaring en aanvullend onderzoek
  • Zo kom je met vol vertrouwen de eerste nacht door met jouw geliefde nieuwe huisgenootje

De eerste nacht met jouw nieuwe kitten

Je hebt een nieuwe kitten in huis gehaald: leuk, maar ook erg spannend. Door de goede voorbereiding ben je perfect door de eerste dag met jouw nieuwe kitten gekomen. Dit zou misschien als opluchting moeten voelen, maar het wordt eigenlijk nog veel spannender. We gaan de nacht in. Waar slaapt jouw kitten als jij gaat slapen? Wat als er iets mis gaat? Voelt de kitten angst? Gaat hij mauwen? Gelukkig ben je niet de eerste in deze situatie en is er voldoende ervaring en onderzoek om je goed door deze eerste nacht heen te helpen!

Waar slaapt de kitten tijdens de eerste nacht?

De ontdekking van de kitten in het nieuwe huis is begonnen in één kamer: de wenkamer. Deze kamer bevat alle spullen die de kitten nodig heeft zoals eten, drinken, een slaapplek en een krabmogelijkheid (bekijk voor een volledig overzicht deze kitten checklist). In sommige gevallen is de kitten na een paar uur al zo gewend dat hij naar andere kamers mag. In de meeste gevallen is dat nog niet zo, en blijft de kitten de hele eerste dag in deze kamer. Dat geldt ook voor de nacht: de kitten blijft in de wenkamer.

Voordat je de nacht in gaat controleer je nog eenmaal de volgende zaken:

  • Is er schoon water? Biedt het liefst stromend aan water door middel van een kattenfonteintje.
  • Is er voldoende voeding?
  • Is er een krabmogelijkheid?
  • Is er een comfortabele slaapplek voor de kitten?
  • Is de kattenbak toegankelijk en schoon?
  • Is de kamer veilig?

De slaapplek in de kamer wordt waarschijnlijk een comfortabele fluffy kattenmand. Ook weten we van katten dat ze meestal de dure manden links laten liggen voor een stapel lakens of kledingstukken. Leg die op verschillende plekken in de kamer neer zodat de kitten voldoende keuze heeft.

Zorg voor herkenbaarheid

Een nieuw huis is onbekend en spannend voor de kitten. Zorg daarom voor herkenbaarheid. Vraag of je wat dekens of een mandje mag meenemen van het oude huis waar de geur van de kitten op zit. Dit zal helpen met het doorkomen van de eerste nacht. Ook is het slim om hetzelfde kattengrit en kattenvoer aan te bieden als de kitten in het vorige huis had.

Moet ik het licht aanlaten in de nacht?

Katten, maar ook kittens, kunnen veel beter zien in het donker als wij. Jouw kitten zal in de nacht dus geen moeite hebben om alles te vinden. Een lampje aan laten hoeft dus niet, ook al voelt het misschien vreemd om je kitten ‘s nachts in het donker achter te laten. Wist je dat katten het meest actief zijn bij schemering en zonsopgang? Verbaas je dus niet als jouw nieuwe kitten niet direct gaat slapen de eerste nacht, maar nog een tijdje actief blijft totdat het echt donker is.

Wat als de kitten ‘s nachts begint te mauwen?

Het is bijna onvermijdelijk dat je kitten de eerste nachten wat onrustig zal zijn en daarbij gaat mauwen. Ze missen hun moeder, broertjes en zusjes. De overstap van het warme nestje naar deze kamer kan verkeerd vallen. En dat is begrijpelijk. Het is belangrijk om je kitten een gevoel van veiligheid en warmte te geven. Een handige tip is om een kruik in hun bedje te leggen. De warmte zorgt ervoor dat je kitten zich meer op zijn gemak voelt. Let er wel op dat de kruik goed bedekt is en niet te heet. Gebruik geen kokend water uit de waterkoker. Er bestaan ook kattenkussens met ingebouwde warmteschijven, speciaal voor deze nachten met de kitten. Zo help je jouw nieuwe maatje door de eerste nacht heen!

Kun je 2 kittens de eerste nacht alleen laten?

Bovenstaande adviezen gelden ook voor 2 kittens. In principe kun je die prima met zijn tweetjes in dezelfde kamer de nacht laten doorbrengen. De voorwaarde is wel dat ze goed aan elkaar gewend zijn. Meestal is dit het geval als ze uit hetzelfde nest komen. Gedurende de eerste dag samen zie je snel genoeg of ze inderdaad goed met elkaar om kunnen gaan. De twee kittens vinden het zelfs fijn om samen de nacht door te brengen: dit zorgt voor comfort, ze kunnen met elkaar spelen en zo verminderd het voor beiden de eenzaamheid.

Als je twijfelt is het slim om gedurende de nacht een oogje in het zeil te houden. Check een paar keer per nacht of het goed gaat.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *