De eerste dag met jouw kitten

  • Jouw nieuwe kitten mee naar huis nemen is spannend, voor jezelf maar ook voor de kitten
  • Door de eerste dag goed te plannen kun je een hoop stress voorkomen bij de kitten
  • Dat maakt het leuker voor jullie beiden
  • We vertellen je graag onze ervaring en geven belangrijke tips

Voordat je de kitten ophaalt

Het scheelt een hoop stress als je van te voren je huis al kittenproof hebt gemaakt. Doordat je kitten in een veilig en opgeruimd huis binnenkomt kun je jouw energie en aandacht volledig richten op de kitten. Hierdoor merk je dat de eerste uren een stuk soepeler verlopen.

Maak van te voren alvast een afspraak bij de dierenarts. Wij merkten dat de eerste dagen met onze nieuwe kitten al rumoerig genoeg waren. Even bellen voor een afspraak is daarom snel vergeten. Doordat je de afspraak al hebt staan kun je er naartoe werken en tegelijkertijd loslaten voor de eerste dagen.

Een rustige eerste dag plannen

Wij vonden het fijn om de eerste dag goed te plannen. Daarvoor kozen we een paar dagen uit die we vrij waren van werk en er geen bezoek langskwam. Zo had de kitten een zo rustig mogelijke omgeving om in te wennen én hadden wij de tijd om hem in de gaten te houden (en van hem te genieten natuurlijk). Natuurlijk zal een kitten nog vaak schrikken van (voor hem) onverwachtse geluiden. Door de omgeving zo rustig mogelijk te houden verklein je wel deze stressfactor.

Bereid de ruimte goed voor

Je gaat de kitten laten wennen in één kamer. In die kamer zorg je voor de benodigde spullen om de kitten in alle behoeftes te voorzien:

  • Eten: het liefst hetzelfde voer als de kitten bij de fokker ook kreeg.
  • Schoon drinkwater. Als de kitten al gewend is aan stromend water, schaf dan een waterfonteintje aan. Anders kan dit later ook nog.
  • Iets om te krabben. Kittens krabben het liefst horizontaal. Kies dus voor een krapplank of een krabkarton.
  • Een veilige slaapplek. Kittens houden van geborgenheid. Een dichte kattenmand is dus een goede optie.
  • Een kitten kattenbak met hetzelfde grit als de kitten van de fokker gewend was.

Deze producten zijn essentieel voor de eerste dag. Kijk voor de periode daarna op onze pagina met kitten benodigdheden.

De kitten laten wennen

Bij thuiskomst is het beste om de kitten in de reismand in de afgesloten ruimte te zetten. Wij hoorden de kitten de hele reis hard protesteren, maar toen hij eenmaal de mogelijkheid had de mand uit te gaan, wilde hij niet meer. Hij bleef bang in de reismand zitten. Dit is normaal en gebeurt heel vaak. Geef hem rustig de tijd om op eigen initiatief op onderzoek uit te gaan. Een goede tip is om de reismand nog een tijdje in de kamer te laten staan. Zo kan de kitten altijd terug.

Onze kitten zat uren in de reismand voordat hij een keertje zijn koppie durfde te vertonen. Zodra hij op eigen initiatief op onderzoek gaat is het slim om hem zijn mandje, kattenbak en eten te laten zien. Ga hem zeker nog niet opjagen door met hem te spelen. Daar krijg je later echt voldoende de gelegenheid voor.

Vanaf nu is het zaak om de kitten rustig te laten wennen terwijl je hem constant in de gaten houdt. Laat hem liever nog niet te lang alleen. Wil je dit toch doen, zorg er dan voor dat de ruimte afgesloten en veilig is.

Verder verkennen

Het is moeilijk te zeggen wanneer jouw kitten de kamer uit kan om de rest van het huis te gaan verkennen. Dat verschilt echt per situatie. In ons geval duurde het bijna een week voordat hij zelfverzekerd door de kamer heen liep en wij het tijd vonden voor de volgende ruimte. Je voelt dat snel genoeg aan! Lees ook vooral de tips over kittens opvoeden voor de rest van jullie avontuur. Over avontuur gesproken: ben je klaar voor de kittens eerste nacht?

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *