Waar plaats je de kattenbak?

  • De plaats voor een kattenbak is een belangrijke keuze
  • Een kat op een kattenbak is kwetsbaar
  • Met de juiste plaats maak je het de kat zo comfortabel mogelijk, én vergroot je de kans dat alles goed gaat

Tips voor de beste plek

Bereikbaarheid

Zet de kattenbak op een bereikbare plek. Dit klinkt misschien als een open deur, maar we komen in de praktijk de vreemdste plekken tegen. De kat moet altijd toegang hebben tot de plek waar de kattenbak staat.

Rust

Kies een rustige plek uit. Een kat is gesteld op rust en privacy, zeker als het aankomt op de behoefte doen. Een kattenbak naast een wasmachine, drukke doorloop of kinderkamer is dus geen goed idee.

Overzicht

Katten houden van overzicht. Dat merk je misschien wel in de voorkeursplekken voor het slapen. Ook voor de kattenbak geldt dit. De mooiste plek voor een kattenbak is dan ook in een hoek van de woonkamer. Vanuit deze plek heeft de kat volledig overzicht. Een minder goed idee is dus om de kattenbak weg te werken in bijvoorbeeld de trapkast of een schuurtje.

Niet op een warme plek (denk ook aan vloerverwarming)

Zet de kattenbak niet op een warme plek. Dus niet in de zon of op een vloer met vloerverwarming. De extra warmte zorgt voor snellere groei van bacterie en meer geur (lees ook: stinkende kattenbak, wat kun je doen). Heb je overal vloerverwarming en moet je de kattenbak wel in die kamer zetten? Kies dan voor een kattenbak op pootjes of leg er wat isolatiemateriaal of piepschuim onder.

Niet in de buurt van voer

Katten houden er niet van als hun kattenbak direct in de buurt staat van de voerbak en de drinkfontein. Dat is helemaal niet zo gek: jij wilt ook niet eten op de wc, toch?

Kun je een kattenbak buiten zetten?

Dat kan, maar je hebt dan wel een speciale buitenkattenbak nodig. Een normale kattenbak kun je niet buiten zetten. Door regen en vocht raakt de kattenbakvulling al snel onbruikbaar. Een outdoor kattenbak heeft een tunnel als ingang waardoor vocht buiten blijft. Bijkomend voordeel is dat ook honden zo niet op de kattenbak kunnen komen.

Waar zet je de kattenbak neer na een verhuizing?

Bij een verhuizing laat de de kat eerst een periode wennen in een aparte, afgesloten kamer. Hier zet je de kattenbak neer. Nadat de kat is gewend, en ook de rest van het huis mag gebruiken, verplaats je de kattenbak naar de definitieve plek. Ons advies is om die definitieve plek goed te kiezen. Een kattenbak verplaatsen is niet aan te raden.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *