Mag je de kattenbak verplaatsen?

  • Zolang alles goed gaat kun je de kattenbak liever niet verplaatsen
  • Als dit toch moet gebeuren, volg dan onze adviezen voor de grootste kans op succes

Waarom de kattenbak liever niet verplaatsen?

Ten eerste is het belangrijk te weten waarom je een kattenbak liever niet verplaatst. Katten houden van voorspelbaarheid en stabiliteit. Als je jouw kat al een beetje kent dan merk je dit: de routines zijn vrijwel iedere dag hetzelfde. Een kattenbak verplaatsen past niet in die voorspelbaarheid. Wij raden dit dan ook af, tenzij het echt niet anders kan.

Wanneer een kattenbak wel verplaatsen?

We verplaatsen de kattenbak dus liever niet, maar soms is het onvermijdelijk. Denk aan een verhuizing of een verbouwing. Bij een verbouwing kan de verplaatsing natuurlijk tijdelijk zijn.

Hoe moet je een kattenbak verplaatsen?

Wij hebben de kattenbak zelf ook een keer moeten verplaatsen. Onze kat wist de kattenbak dezelfde dag nog te vinden en maakt er nog gewoon gebruik van. Maar niet iedere kat is hetzelfde. Met deze tips kun je een kattenbak verplaatsen en de kans op problemen zo klein mogelijk houden:

Gebruik dezelfde spullen

Een kattenbak verplaatsen gebeurt vaak tijdens een verbouwing of verhuizing. Dan is het verleidelijk gelijk even een nieuwe (schone) kattenbakmat of kattenschep aan te schaffen. Doe dit niet. Aan deze spullen zit de geur van de kat. Deze geur is belangrijk voor de herkenning, zeker bij het verplaatsen van een kattenbak. Blijf ook dezelfde kattenbakvulling gebruiken tijdens het verplaatsen.

Niet schoonmaken tijdens het verplaatsen

Maak de kattenbak niet schoon voordat je deze gaat verplaatsen. Je wilt dat de geur van de kat er in blijft zitten. Zo is de kans het grootst dat de kat er weer gebruik van maakt op de nieuwe plek. Niet schoonmaken dus, maar natuurlijk wel even scheppen (de kattenbak scheppen doe je sowieso al minimaal één keer per dag).

In stapjes verplaatsen

De kans op succes is groter als je de kattenbak in stapjes verplaatst. Wil je hem in een andere ruimte zetten? Verplaats de kattenbak dan eerst richting de deur van de originele kamer, dan de gang, dan pas de uiteindelijke kamer. Dit klinkt misschien een beetje omslachtig, maar zo is de overgang voor de kat het kleinst. Een belangrijke opmerking bij dit proces: plaats de kattenbak altijd op een rustige plek. Liever in één keer naar de nieuwe plek, dan tussendoor op een drukke plek. Lees ook de tips over de juiste plaats voor een kattenbak.

Tijdelijk een extra kattenbak

Een goed advies is om tijdelijk een extra kattenbak neer te zetten op de nieuwe plek. Zo heeft de kat beschikking over een kattenbak op zowel de oude, als de nieuwe plek. Zodra ze helemaal gewend is aan de nieuwe kattenbak, kun je de oude weghalen. Nog beter is om de oude kattenbak te behouden. Je kunt hierover lezen op onze pagina over hoeveel kattenbakken je nodig hebt per kat.

Positieve bekrachtiging, niet straffen

De allerbelangrijkste tip: niet straffen. Ook al volg je alle tips hierboven, soms snapt de kat simpelweg niet dat de kattenbak is verplaatst. Ze plast dan op andere plekken in huis. Het kan ook zijn dat de nieuwe plek haar niet bevalt of dat ze stress ervaart door de verplaatsing. In deze gevallen is het beter om positief gedrag te belonen (snoepjes, aaitjes, aandacht) dan “negatief” gedrag te bestraffen.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *