Hoe vul je een kattenbak en met hoeveel grind?

Heb je een hele nieuwe kattenbak of heb je de huidige kattenbak schoongemaakt? Dan is het tijd om hem (opnieuw) te vullen met kattenbakvulling. Als je een dichte kattenbak heb, haal dan eerst de deksel eraf. Bij een open kattenbak hoeft dit natuurlijk niet. Sommige kattenbaasjes kiezen ervoor om een kattenbakzak te gebruiken. Deze leg je in de kattenbak voordat je hem vult. Het voordeel hiervan is dat de kattenbak minder vies wordt en het verschonen makkelijker gaat. Wij hebben ze geprobeerd en het klopt, maar vinden het schoonmaken niet zo erg. Daarom gebruiken wij ze niet. Voor de kat maakt het overigens niks uit: de kattenbakzak ligt onder het grind.

Open de zak en giet de kattenbakvulling in de kattenbak. Gebruik je een stoffige kattenbakvulling? Dan is het slim om het vullen van de kattenbak buiten te doen. Mocht dit geen optie zijn: houd dan de opening van de zak zo dicht mogelijk op de kattenbak, dit scheelt heel veel stof. Ook kun je kiezen voor een stofvrije kattenbakvulling.

Hoeveel grind moet er in de kattenbak?

Vul de kattenbak met een laag van tussen de 5 en 10 centimeter. De juiste hoeveelheid grind is belangrijk. Als je te weinig gebruikt heeft een kat niet voldoende om lekker te kunnen graven (katten houden van graven!) en de uitwerpselen te begraven. Dit zorgt voor frustratie bij de kat en de kattenbak kan makkelijk gaan stinken. Te veel grind zorgt er juist weer voor dat de kat veel grind de kamer inloopt en het leegscheppen een stuk lastiger wordt.

Hoe weet je zeker dat je genoeg vulling gebruikt?

Al hoewel het verleidelijk kan zijn om lekker veel kattenbakvulling te gebruiken, is dit niet het beste voor de kat. Ga dus voor een hoeveelheid van tussen de 5 en 10 centimeter. Bij een kleine kat eerder 5, een grote kat juist eerder 10 centimeter. Je merkt het vanzelf als je het goed gedaan hebt. Je kat gaat naar de kattenbak, kan de uitwerpselen begraven en gooit hierbij nauwelijks grind de woonkamer in (een klein beetje is niet te voorkomen, ook niet met weinig kattenbakvulling).

Als je vreemd gedrag ziet kan dat een teken zijn dat je teveel of te weinig kattenbakvulling hebt gebruikt. Typisch gedrag is bijvoorbeeld een kat die niet volledig in de bak gaat staan, maar met twee poten buiten blijft. Dit komt omdat de hoeveelheid vulling te groot is waardoor de kat niet stabiel kan staan.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *