Kattenbak stinkt? Dit kun je doen

  • Een stinkende kattenbak is niet fijn voor jezelf, maar ook niet voor de kat
  • Probeer eerst onze praktische tips die betrekking hebben op simpele hygiëne en gezondheid van de kat
  • Daarna kun je kijken of je producten nodig hebt om de geur verder tegen te gaan

Geur tegengaan met praktische tips

Een stinkende kattenbak in huis is vervelend. Het is verleidelijk gelijk te grijpen naar een kattenbak deo, maar doe dit niet. Meestal is het probleem op te lossen door de onderstaande praktische tips. Deze tips zijn daarnaast ook nog eens beter voor de kat.

Schoonhouden

Net zoals voor veel dingen geldt ook voor een stinkende kattenbak: voorkomen is beter dan genezen. De kattenbak schoonhouden is dan ook de tip die je als eerste moet proberen. Kattenbak geur tegengaan door schoonhouden omvat 2 taken. Over beiden kun je lezen op de betreffende pagina’s:

Gebruik bij het schoonmaken overigens nooit een schuurspons. De krasjes in het plastic zorgen ervoor dat nare geurtjes blijven hangen.

De juiste plek

De kattenbak op de juiste plek neerzetten heeft grote invloed op de geur die er vanaf komt. Kies voor een plek die goed ventileert. Een ruimte die niet ventileert zorgt er voor dat geuren blijven hangen. Ook vochtige ruimtes raden we af. Een kattenbak in dezelfde ruimte als een droger/wasmachine levert veel vaker nare geurtjes op dan in een goed geventileerde droge ruimte.

Voeding en gezondheid

De gezondheid van de kat bepaalt voor een groot deel de stank van de uitwerpselen en urine. Zeker als de stank groter is dan normaal, of als er spake is van diarree, is het verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Ook door de verkeerde voeding kan de kattenbak enorm stinken.

Geur tegengaan met producten

Geur tegengaan met het juiste grit

Het soort kattenbakgrit vervangen is niet de eerste stap in het oplossen van de stinkende kattenbak. De kat is gewend aan dit grit en dat wil je het liefst zo houden. Mochten eerder genoemde tips niet werken, overweeg dan wel om te kiezen voor een andere kattenbakvulling. Het mooiste werkt een klontvormende kattenbakvulling. De urine vormt hierin klonten, in plaats van dat het op de bodem van de kattenbak terecht komt. Deze klonten schep je er dagelijks uit. Een stuk frisser dus!

Baking soda

Ook bestaan en kattenbakvullingen met geur. Dit type maskeert de geur, maar verwijdert deze niet. De keuze voor dit type grit is dus minder aan te raden dan de klontvormende kattenbakvulling. Daarnaast is de geur vaak niet aantrekkelijk voor de kat omdat deze synthetisch is. Als je toch kattengrit met een geurtje wilt, kies dan een hele milde variant.

In onze ervaring kan baking soda helpen om geuren te absorberen. Het gaat hierbij dus om het absorberen en niet maskeren, een duidelijk verschil. Zeker als je het eerste gedeelte van de tips hebt gevolgd, en je kattenbak stinkt al na 1 dag, kan dit een oplossing zijn. Strooi een beetje baking soda op de bodem van de kattenbak en daar overheen het grit. Effectief tegen geur en veilig voor de kat.

De kattenbakmat

De geur in huis kan ook afkomstig zijn van de vieze pootjes van de kat. Hier blijft vaak nog wat kattengrit, urine of zelfs poep aan zitten. De kat verspreidt dit door het huis, wat een nare geur kan opleveren. Een kattenbakmat voorkomt dit.

Gebruik de juiste kattenbak

Bestaat een niet stinkende kattenbak? De juiste kattenbak kan helpen bij het voorkomen van stank. Het is hierbij wel belangrijk te vermelden dat het soort kattenbak kan bijdragen aan de lucht in huis. Het is nooit de oplossing. Het grootste gedeelte van de oplossing ligt in bovenstaande tips. Mocht er dan nog een beetje stank zijn, dan kun je die verder weg krijgen door de het type kattenbak hierop uit te kiezen.

Een oplossing kan een gesloten kattenbak zijn. Doordat deze dicht is aan de bovenkant krijgen geuren minder de kans zich te verspreiden. Binnen de categorie gesloten kattenbakken kun je nog een stapje verder gaan: een kattenbak met filter. Dit filter zorgt ervoor dat nare geurtjes blijven hangen en niet de kamer in gaan.

Weet dat een kat de voorkeur heeft voor een open kattenbak. Dit zit in de natuur van het beestje. Kies dus pas voor een gesloten kattenbak als laatste oplossing. Als je een gesloten kattenbak gebruikt om geur tegen te gaan, laat dan in eerste instantie het deurtje eruit. Zo kan de kat rustig aan de nieuwe kattenbak wennen.

Luchtverfrissers

Dan bestaan er nog kattenbak luchtverfrissers. Deze kun je een keertje gebruiken, bijvoorbeeld als het warm is en de kattenbak echt stinkt. Een kattenbak luchtverfrisser zou nooit een permanente oplossing moeten zijn voor een stinkende kattenbak. De stank moet op een andere, meer duurzame, manier worden opgelost. Kies een luchtverfrisser of geurvreter met een milde geur, dat is prettiger voor de kat.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *