Kattenbak schoonmaken

  • Een kattenbak schoonmaken is belangrijk voor zowel hygiëne als geur
  • Het is een klusje van tien minuten
  • Met onze tips maak je de kattenbak snel, gemakkelijk en op de juiste manier schoon

De kattenbak schoonmaken in 3 simpele stappen

1. Gooi de oude kattenbakvulling weg

De eerste stap in het schoonmaken van de kattenbak is natuurlijk het weggooien van het oude kattengrit. Het is zaak dat je deze echt weggooit en niet later opnieuw gebruikt. Ook al schep je de kattenbak regelmatig leeg, er blijft toch altijd urine achter in de korrels. Volledig weggooien dus. Je mag de kattenbakvulling niet bij het gft gooien. Het moet bij het restafval.

2. De kattenbak reinigen met water

Nu kun je de kattenbak zelf reinigen. In veel gevallen is het voldoende om deze goed af te spoelen met lauw of warm water. Dit kun je in de douche of de gootsteen doen. Gebruik het liefst geen azijn, schoonmaakmiddel of chloor. Deze middelen zijn om twee redenen niet aan te raden. Ten eerste kunnen ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je kat (zeker met chloor). Daarnaast laten deze middelen altijd een geur af, ook al heb je de kattenbak goed schoongemaakt. Jij ruikt de azijn niet meer, jouw kat zeker wel. Hierdoor bestaat de kans dat ze niet meer op de kattenbak wilt.

Als je de kattenbak op deze manier niet schoon krijgt kun je een schoonmaakdoekje of spons gebruiken om de resten van de bodem te krijgen. Gebruik nooit een schuurspons. Deze maakt krassen in het plastic waardoor de geur er sneller intrekt.

Bij een gesloten kattenbak is het soms nodig om ook het bovengedeelte schoon te maken. Dit gedeelte komt, normaal gesproken, niet in aanraking met urine en uitwerpselen van de kat. Meestal is het enkel stoffig en kun je het afnemen met een vochtige doek.

3. De kattenbak opnieuw vullen

De kattenbak vullen doe je pas als deze volledig is opgedroogd. Zeker met klontvormende kattenbakvulling merk je dat dit aan de bodem blijft plakken als deze nog vochtig is. Vul de kattenbak met een laag van minimaal 5 centimeter kattengrit (het liefst meer). Katten houden van graven: hoe meer kattengrit, hoe beter! Iets meer kattengrit gebruiken is ook voor jouw fijn. Je hoeft de kattenbak immers minder vaak schoon te maken.

Extra tips voor het schoonmaken van de kattenbak

Het schoonmaken van de kattenbak wordt een stuk eenvoudiger als je een kattenbakzak gebruikt. Deze leg je onderin de bak, onder het grit. Zo dek je in feite de bodem grotendeels af en heb je minder schoon te maken. Natuurlijk blijft schoonmaken nodig, er komt altijd wel iets doorheen, maar het klusje is makkelijker te doen. Daarnaast is het slim om minimaal één keer per dag te kattenbak te verschonen.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *