De kattenbak verschonen bestaat uit 3 taken: scheppen, bijvullen/verversen en volledig schoonmaken. Dat doe je zo vaak:
- Dagelijks: leeg scheppen
- Wekelijks: grid bijvullen / verversen
- Maandelijks (soms eerder): de kattenbak volledig schoonmaken
Je leest de precieze aanpak over deze onderdelen hieronder. Waarom is dit belangrijk? Katten zijn vrij hygiënische dieren. Ze houden zichzelf goed schoon en stellen een schone leefomgeving op prijs. Tegelijkertijd hebben ze een sterkere reuk dan mensen.
Dagelijks: de kattenbak leeg scheppen
Vaak een kattenbak verschonen is belangrijk. Katten urineren en ontlasten meerdere keren per dag. Een binnenkat doet dit allemaal op de kattenbak (maar we kennen ook buitenkatten die nog alles op de kattenbak doen). Daarom is het belangrijk om vaak de kattenbak leeg te scheppen, minimaal één keer per dag. Liever zelfs twee keer per dag. Als we langer wachten met leegscheppen zien we dat de kattenbak vol begint te raken. En dat is niet fijn voor de kat!
De kattenbak uitscheppen doe je met een kattenbakschepje. Dat is een klein schepje met gaten erin (eigenlijk een zeefje met een handvat). Hierdoor kun je de uitwerpselen opscheppen en valt het kattengrit weer terug in de bak. Gooi de uitwerpselen altijd bij het restafval, nooit bij gft gooien of door de wc spoelen.
Wekelijks: het grid bijvullen of verversen
Doordat je de kattenbak dagelijks leegschept merk je: dat kattengrit gaat best snel op! Je ontkomt er namelijk niet aan om wat grid weg te gooien met de uitwerpselen, zeker als je een klonterende kattenbakvulling gebruikt. Het is dan ook belangrijk om wekelijks het kattengrit bij te vullen. Er moet zo veel in de kattenbak zitten dat de kat echt kan graven. Dit bootst de natuurlijke omstandigheden het beste na.
Soms moet je het grid volledig verversen. Hoe vaak? Dat ligt er onder andere aan welk type grit je gebruikt. Wij hebben goede ervaringen met klontvormende kattenbakvulling. Die is niet stoffig en maakt het verschonen makkelijk. Het nadeel: bij ons lukt het soms niet om die klonten er netjes uit te scheppen en gaan ze stuk. De urine van de kat verspreid zich dan door het kattengrit. Als dit een paar keer is gebeurd kun je de kattenbak niet meer schoonhouden door enkel te scheppen: het kattengrit stinkt, ook al heb je alles eruit geschept. Je moet de kattenbak volledig verschonen door het grit te verversen.
Maandelijks: de kattenbak volledig verversen
Tot slot is het belangrijk de kattenbak zelf grondig te reinigen. Ook al schep je de bak leeg en vervang je het grid, toch zie je altijd nog uitwerpselen de bodem van de kattenbak. Je maakt zelf ook je eigen wc schoon, ondanks dat je doorspoelt en misschien een wcblokje gebruikt. Leeg hiervoor de kattenbak in het restafval en maak de bak schoon met warm water. Gebruik liever geen schoonmaakmiddel. We hebben zelf een keertje de kattenbak schoongemaakt met schoonmaakmiddel. Daarna wilde ze er niet meer op. Als het echt nodig is kun je een mild schoonmaakmiddel gebruiken. Daarna wel heel goed afspoelen. Tot slot maak je de bak goed droog en vul je deze met vers kattengrit. Voor een volledig stappenplan kun je ook kijken op de pagina over kattenbak schoonmaken.
Wij vinden het ook handig om soms het maandelijks reinigen van de kattenbak te voorkomen door gebruik te maken van kattenbakzakken. Deze plaats je in de kattenbak voordat je de kattenbakvulling erop gooit. Als de vulling dan toe is aan vervangen haal je simpelweg de zak mét inhoud eruit. Je plaatst een nieuwe zak en vult deze met vers grit. Zo hoef je nooit meer de kattenbak zelf schoon te maken.