Hoeveel kattenbakken heb je nodig bij 2 katten, en waarom?

  • Geweldig toch: je hebt niet één, maar twee katten in huis!
  • Nu komt vanzelfsprekend de vraag: hoeveel kattenbakken heb je nodig met twee katten?
  • Meestal heb je dan drie kattenbakken nodig.
  • Je leest hier waarom dat zo is, en in welke situaties dat misschien niet nodig is.

Eerst: waarom heb je liever twee kattenbakken voor één kat?

Katten zijn kieskeurig (en daarom vinden we ze zo leuk). Dat merken we aan alles: waar ze slapen, wat ze eten, uit welk bakje ze liever water drinken. Datzelfde geldt voor de kattenbak. De kat wil graag keuze hebben. Als wij de kattenbak op een bepaalde plek zetten, omdat we dat een goede plek vinden, betekent dat nog niet dat de kat dat ook een goede plek vindt. Daarnaast poepen en plassen katten het liefst op verschillende kattenbakken.

Voor één kat heb je dus het liefst al twee kattenbakken. Zet ze niet naast elkaar, maar op verschillende plekken in huis. Ook hier is weer de reden dat de kat graag iets te kiezen heeft. Staan de kattenbakken naast elkaar, dan wordt er vaak maar één gebruikt omdat ze niet als meerdere keuzes worden gezien.

Dus, daarom kunnen 2 katten niet op dezelfde kattenbak

Zoals je nu weet is het voor één kat al het beste om twee kattenbakken te hebben. Heb je twee katten, dan heb je minimaal drie kattenbakken nodig. Dat komt dus door de keuze die een kat graag heeft, en daarnaast delen katten niet graag hun kattenbak. Ook hier geldt weer: plaats de kattenbakken in verschillende kamers in huis, en niet naast elkaar of in dezelfde ruimte.

Hoe weet je zeker hoeveel kattenbakken je nodig hebt?

Wat hierboven staat beschreven merken we aan onze eigen kat, maar wat katten zo leuk maakt is dat ze zich allemaal net iets anders gedragen. Zeker in groepjes. Het kan zijn dat je af kunt met minder kattenbakken voor twee katten. Bekijk daardoor goed het gedrag van jouw katten. Hoe gaan ze met elkaar om? Als ze goed met elkaar omgaan kunnen ze vaak op dezelfde kattenbak. De kans hierop is het grootst als ze uit hetzelfde nestje komen. Let goed op het gedrag, bijvoorbeeld:

  • Een kat blokkeert de toegang tot de kattenbak voor de ander
  • Uitwerpselen worden niet ingegraven. Dit is een manier van een kat om het territorium aan te geven (oftewel: niemand anders welkom op deze kattenbak)
  • Één van de katten plast naast de kattenbak

Neem als uitgangspunt altijd minimaal één kattenbak meer dan het aantal katten. Dus heb je drie katten, dan heb je vier kattenbakken. Bij vier katten heb je vijf kattenbakken. Enzovoorts.

Hoe meer katten, hoe meer kattenbakken, hoe meer werk

Vind je dat een grote aanschaf of een hoop werk? Katten kosten tijd, aandacht en geld. Dit klinkt misschien niet fijn, maar je neemt katten als je er goed voor kunt en wilt zorgen. Twee katten betekent meestal drie kattenbakken die je dagelijks moet verschonen en minimaal maandelijks moet schoonmaken. Maak het jezelf zo eenvoudig mogelijk. Zo is een iets duurdere kattenbakvulling vaak makkelijker schoon te houden en hoef je minder vaak te verversen. Ook een goede kattenbakschep kan het verschil maken tussen een hoop frustratie en het eenvoudig leegscheppen.

Wil je dit artikel delen?
Wil je een reactie achterlaten?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *